Ervan Trust - Info

Cauciucul este un termen general care defineste polimere elastice din guma. Poate fi de origine naturala sau sintetic, obtinut din izopren. Acesta din urma este o forma mai pura, omogena, si cheltuielile de obtinere sunt mai reduse decat cele ale cauciucului natural. 

Utilizarea principala a cauciucului sintetic este ca inlocuitor al cauciucului natural care se obtine din latexul rasina produs de arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis). 

Prima productie de cauciuc sintetic rentabila din punct de vedere economic a fost cauciucul SBR, produs in 1929 prin metoda de polimerizare a emulsiei a lui Walter Bock din 1,3-Butadiena si styrol. In anul 1930 Erich Konrad si Eduard Tschunkur reusesc sa produca in Germania cauciucul NBR, iar in SUA firma DuPont produce cauciucul CR, care azi este numit neopren. Intre 65 % si 70 % din productia totala de cauciuc este folosita ca materie prima pentru producerea anvelopelor de masini. Cauciucul natural este folosit atare ca polimer sau sub forma de amestec cu cauciucul sintetic. Dezavantajul cauciucului natural este se poate descompune daca ajunge in contact cu lumina solara (razele UV) sau cu lipidele. O alta aplicare importanta este de folosire ca liant in industria hartiei, industria producatoare de covoare sau in medicina manusile din latex. Mai poate fi folosit ca profile elastice de etansare, la cele care sunt supuse la actiunea intemperiilor se foloseste EPDM (ethylene propylene diene monomer). 

In 1942 in USA se reuseste producerea cauciucului-silicon, iar in 1948 cauciucul-fluor, ca in anii urmatori sa fie perfectionata tot mai mult productia de cauciucuri sintetice.

Contact ErvanTrust